5 kroków do zdrowia

Światowe Dni Młodzieży - Kraków 2016

W imieniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przekazujemy - do wykorzystania przez organizatorów, służby medyczne i inne zainteresowane podmioty - ulotki wykonane w ośmiu wersjach językowych,  zawierające podstawowe informacje dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego uczestników Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016.

PL 1

PL2

Czytaj więcej...

Wstrzymanie przyjmowania próbek do badań

W związku z koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa sanitarno-epidemiologicznego uczestników Światowych Dni Młodzieży, gości oraz mieszkańców Małopolski uprzejmie informujemy, iż Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznejw Krakowie, w czasie trwania ŚDM wykonywać będzie zadania związane z badaniami w sytuacji zatruć pokarmowych, zakażeń oraz potencjalnych zagrożeń zdrowia czy życia ludzi. 

W związku z tym, w okresie od 25 do 31 lipca br. wstrzymane zostanie przyjmowanie próbek kału, żywności i wody badanych odpłatnie na zlecenie dla klienta zewnętrznego.

Wznowienie przyjmowania próbek do badań nastąpi od 1 sierpnia 2016 r.

BEZPIECZNY WYPOCZYNEK DZIECI I MŁODZIEŻY "LATO 2016"

Każdy organizator wypoczynku dla dzieci i młodzieży powinien zadbać o bezpieczne i higieniczne warunki dla uczestników, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Od 1 kwietnia 2016 r. obowiązują nowe zasady organizowania i nadzorowania wypoczynku dzieci i młodzieży. Nowe zasady organizowania i nadzorowania wypoczynku dzieci i młodzieży określają przepisy:

1) ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2015 r., poz. 2156 z późn. zm.),

2) rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 marca 2016 r. w sprawie wypoczynku dzieci i młodzieży (Dz.U. z 2016 r., poz. 452).

Wymienione przepisy obowiązują wszystkich organizatorów wypoczynku dla dzieci i młodzieży. Wejście w życie nowych przepisów oznacza, że rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 stycznia 1997 r. w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasad jego organizowania i nadzorowania (Dz. U. Nr 12, poz. 67, z późn. zm.) przestało obowiązywać.

Nadzór nad bezpiecznymi warunkami wypoczynku dzieci i młodzieży pod względem sanitarnohigienicznym sprawować będą pracownicy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych województwa małopolskiego.

Czytaj więcej...

Konkurs Oddal to wszystko, co szkodzi zdrowiu!

oddal to

Zapraszamy do wzięcia udziału w organizowanym przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polskie Towarzystwo Higieniczne konkursie pt. „Oddal to”. Celem konkursu jest promocja zdrowego stylu życia wolnego od uzależnień.

Konkurs podzielony jest na dwie części – pierwsza, trwająca do 30.06.2016 r. skierowana jest do ogółu społeczeństwa. Wystarczy pobrać darmową aplikację „Oddal to”, zrobić przedstawiające szkodliwe dla zdrowia zachowanie i przesłać je za pomocą formularza online znajdującego się na stronie https://oddalto.gis.gov.pl/.

Druga część konkursu skierowana jest do gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych. Zadaniem uczniów jest zrobienie zdjęć przy pomocy aplikacji „Oddal to”, które następnie użyte zostaną do przygotowania pracy artystycznej (np. w formie kolażu zdjęć, historii z wykorzystaniem zdjęć, infografiki, animacji itp.) odpowiadającej tematowi konkursu. Konkurs dla szkół trwa od 1 czerwca 2016 r. do 30 września 2016 r..

Na twórców najlepszych prac w obu kategoriach czekają atrakcyjne nagrody.

Więcej informacji oraz regulamin konkursu znajdą Państwo na stronach: http://gis.gov.pl/o-nas/aktualnosci/369-oddal oraz https://oddalto.gis.gov.pl/.

Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!

Czytaj więcej...

Wytyczne do przygotowywania żywności bezpiecznej dla zdrowia

Należy zachować czystość przy wykonywaniu wszelkich czynności związanych z przygotowywaniem żywności:

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania,
  • utrzymuj powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania żywności w należytej czystości,
  • myj ręce po wyjściu z toalety,
  • przestrzegaj zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków,
  • chroń pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania żywności przed dostępem owadów i zwierząt.

Czytaj więcej...

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Polecamy

Kontakt

Punkt informacyjny:
tel. (+48 12) 25-49-555
fax (+48 12) 41-62-093
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2016  WSSE w Krakowie