Promocja zdrowia

 
„Wiedza bez działania jest pusta, ale też  działanie bez wiedzy jest ślepe.”

Jensen 1994

 

Współczesna epidemia chorób cywilizacyjnych jest wyzwaniem dla każdego systemu ochrony zdrowia. Najważniejsze czynniki, które mają wpływ na nasze zdrowie to te związane ze stylem życia i na które mamy wpływ.

Tylko powszechna, akceptowana i racjonalna profilaktyka schorzeń najbardziej społecznie obciążających, powiązana z edukacją społeczną i promocją zdrowego stylu życia może być skutecznie opanować tą epidemię.

Promocję zdrowia rozumiemy jako tworzenie warunków ułatwiających  i zachęcających do prozdrowotnego stylu życia. Działania z zakresu promocji zdrowia mają na celu zwiększanie kontroli nad swoim zdrowiem. Obok profilaktyki i edukacji zdrowotnej jest jednym z podstawowych elementów zdrowia publicznego.

Edukacja zdrowotna jest procesem w którym ludzie uczą się jak dbać o własne zdrowie. Obejmuje propagowanie prozdrowotnych przekonań i postaw i ukierunkowana jest na czynniki mające największy wpływ na nasze zdrowie. Do tych czynników możemy zaliczyć:

  • palenie tytoniu
  • brak lub mała aktywność fizyczna
  • niewłaściwa dieta
  • nadmierne spożycie soli

Obok dostarczania wiedzy z zakresu zdrowia niezbędne są działania ułatwiające podejmowanie prozdrowotnych decyzji. Do takich działań należą między innymi:

  • zakaz palenia w miejscach publicznych
  • propagowanie mody na niepalenie
  • zwiększenie powszechnej dostępności do soli o obniżonej zawartości sodu i produktów spożywczych o obniżonej zawartości soli
  • tworzenie ścieżek rowerowych, wypożyczalni rowerów, klubów sportowych, itp.

Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje zapobiegawczy i bieżący nadzór sanitarny w celu zapobiegania powstawania chorób oraz prowadząc do tej pory działania przeciw-epidemiczne w zakresie chorób zakaźnych. W ciągu dziesięcioleci funkcjonowania tej służby zagrożenia zdrowia publicznego uległy daleko idącym zmianom. Poprawy zdrowotności należy oczekiwać nie poprzez medycynę, ale poprzez działania w zakresie zdrowia publicznego. W tym kierunku należy pilnie skierować politykę zdrowotną. Obecnie największe zagrożenie życia stwarzają powszechnie występujące choroby niezkaźne. Skuteczną walkę z nimi można podjąć realizując różnego rodzaju programy zdrowotne. Działania takie realizuje Państwowa Inspekcja Sanitarna. Zobacz realizowane przez nas programy zdrowotne.

Szkolenie „Bezpieczne grzybobranie”

mushroom 2279558 960 720Urozmaicają posiłki ale równie często są ich podstawą. Grzyby, bo o nich mowa na stałe wpisały się w tradycje polskiej kuchni a ich zbieranie to jedna z ulubionych form relaksu wielu Polaków. Mimo to, nadal funkcjonuje wiele mitów związanych z rozróżnianiem gatunków grzybów jadalnych i trujących. Umiejętność rozpoznawania grzybów jest niezbędna aby uniknąć zatrucia, które może być śmiertelne. Mając na względzie Państwa bezpieczeństwo Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie organizuje bezpłatne szkolenie „Bezpieczne grzybobranie” podczas, którego prelegenci rozwieją wszelkie wątpliwości.

Szkolenie będzie połączone z prezentacją i wystawą grzybów świeżych. Będzie możliwość konsultacji z grzyboznawcą. Na szkoleniu zostanie również poruszona tematyka "amatorskiej" uprawy grzybów m.in. pieczarek. 

Czytaj więcej...

Konferencja pt. „Edukuj zdrowo – żywienie w placówkach nauczania i wychowania”

colorful pencils with apple 1474015011U4gWojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie zaprasza na konferencję pt. „Edukuj zdrowo – żywienie w placówkach nauczania i wychowania”*. Konferencja odbywa się w ramach Kampanii „Zdrowe żywienie = mądre myślenie”.

Spotkanie odbędzie się we czwartek, 5 października 2017 r. w godzinach 10.00 – 14.00 w Urzędzie Miasta Krakowa (Sala Obrad, pl. Wszystkich Świętych 3-4). Od 9.30 do 10.00 będzie się odbywać rejestracja uczestników.

Celem konferencji jest przekazanie uczestnikom praktycznych wskazówek z zakresu edukacji konsumenckiej i żywieniowej oraz ułatwienie placówkom wdrażania działań służących kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży.

Na spotkaniu poruszona zostanie tematyka neofobii żywieniowej jako jednej z przyczyn występowania niechęci do jedzenia. Prelegenci dostarczą uczestnikom wiedzy na temat tego jak czytać etykiety produktów spożywczych oraz jak prawidłowo je przechowywać.

Prelegentami będą przedstawiciele m.in. Polskiej Federacji Producentów Żywności, Banku Żywności, Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia UJ CM, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

Konferencja skierowana jest do dyrektorów szkół oraz osób odpowiedzialnych za edukację żywieniową oraz żywienie dzieci w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach.

Czytaj więcej...

Informacja dot. bezpieczeństwa zdrowotnego osób przebywających w sąsiedztwie fontann

Woda w fontannach może stwarzać zagrożenie zdrowotne dla ludzi, a szczególnie dzieci. Kąpiel w niej jest nie wskazana jak również jej spożywanie. O niebezpieczeństwie jakie kryją w sobie fontanny mogą przeczytać Państwo więcej pod adresem: http://5krokowdozdrowia.pl/ochloda-w-fontannie-ryzykowna-przyjemnosc/

child 642327 1920Za utrzymanie i ustalenie zasad zachowania w sąsiedztwie fontann, a tym samym zapewnienie bezpieczeństwa, odpowiedzialni są właściciele lub zarządcy tego rodzaju obiektów. Art. 7 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2016 r., poz. 446) mówi o tym, że utrzymanie gminnych obiektów i urządzeń użyteczności publicznej należy do zadań własnych gminy. Organy gminy mogą także wydawać akty prawa miejscowego w zakresie zasad i trybu korzystania z gminnych obiektów i urządzeń publicznych, np. stanowiące załącznik do uchwał regulaminy korzystania z fontann miejskich. Regulaminy korzystania z fontann, tablice informacyjne oraz informacje udostępniane na stronach internetowych przez właścicieli i zarządców fontann powinny jednoznacznie wskazywać, że woda w fontannach nie jest przeznaczona do spożycia ani do kąpieli.

Więcej informacji można znaleźć również w informacji Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. (załącznik – Stanowisko PZH)

Źródło zdjęć: https://pixabay.com/pl/

 

Czytaj więcej...

WZW A - jak się przed nią chronić

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A) jest ostrą chorobą miąższu wątroby wywołaną przez wirusa z rodziny Picornaviridae. Zakażenie następuje poprzez przewód pokarmowy, przez kontakt z wydzielinami chorego lub produktami zakażonymi.

Początek choroby jest nagły, przebieg choroby w dużym stopniu zależy od wieku chorego. Najczęstszymi objawami choroby są m.in.: męczliwość, nudności, wymioty, utrata apetytu, ból brzucha, mięśni i stawów. Może także wystąpić nieznaczne powiększenie wątroby,
a w postaci z żółtaczką także ciemniejsza barwa moczu i rozjaśnienie stolca. Znacznie częściej objawy występują u osób dorosłych, zakażenie u małych dzieci w ponad 90% przebiega bezobjawowo.

WZW typu A 2

Choroba jest bardzo powszechna, występuje na całym świecie, szczególnie na obszarach o złym stanie sanitarnym i higienicznym. W ostatnich latach odnotowywano sporadyczne przypadki zachorowań na WZW A. W 2016 r. w Polsce odnotowano 35 przypadków, natomiast w 2017 r. obserwuje się gwałtowny wzrost liczby zachorowań. Tylko do sierpnia 2017 r. odnotowano ponad 700 przypadków zakażenia WZW A! Również w Małopolsce obserwuje się wzrost liczby zachorowań. Do 15.08.2017 r. odnotowano 30 przypadków, dla porównania w całym roku 2016 były 2 przypadki!

Najbardziej skuteczną metodą walki z WZW A jest przestrzeganie zasad higieny, poprawa warunków sanitarnych oraz szczepienie ochronne. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk!
Ta prosta czynność ma kluczowe znaczenie w profilaktyce zakażeń WZW A!

Zachęcamy do zapoznania się z grafiką, którą przekazujemy w załączeniu.

 

Źródło:

Baumann-Popczyk A., Sadkowska-Todys M., Zieliński A., w: Choroby zakaźne i pasożytnicze - epidemiologia i profilaktyka. Wydanie VII; str. 445 – 451

Bartnik W., Strzeszyński Ł., w: Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych 2013; str. 1043 – 1046.

Biuletyn „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce” PZH: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.

 

W załączeniu znajduje się grafika dotycząca WZW typu A.

Czytaj więcej...

27 czerwca 2017 r. ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z CUKRZYCĄ

Światowy Dzień Walki z Cukrzycą obchodzony jest w rocznicę odkrycia insuliny przez Fredericka Bantinga (dotowany na 1922 r. natomiast w 1923 r. Banting otrzymał za to Nagrodę Nobla, a w 1982 r. zatwierdzono ją do stosowania u ludzi). Dzięki insulinie z choroby nieuleczalnej i prowadzącej do śmierci – cukrzyca stała się chorobą przewlekłą.

 

Zapraszamy do zapoznania się z dwiema infografikami dot. cukrzycy, które znajdują się poniżej.

Czytaj więcej...

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Polecamy

Stan sanitarny woj. malopolskiego 2016

Kontakt

Punkt informacyjny:
tel. (+48 12) 25-49-555
fax (+48 12) 41-62-093
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2017  WSSE w Krakowie