7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia 2015 - Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpieczym

7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obchodzony jest Światowego Dnia Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera priorytetowy obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni obchodów.
W tym roku jest to bezpieczeństwo żywności obchodzone pod hasłem:Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Bezpieczeństwo żywności to obszar działań związanych ze zdrowiem publicznym mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową o przebiegu ostrym i przewlekłym oraz prowadzić do ograniczenia wielu problemów ze zdrowiem. Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę i odnosi się do wielu interesariuszy, w tym rządów, społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego i agencji międzyrządowych.

Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, które zwiększają ryzyko skażenia  żywności i rozprzestrzeniania się skażenia. Do czynników takich należą m. in.:

- zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności (intensywne rolnictwo, globalizacja handlu żywnością, działalność zakładów zbiorowego żywienia i posiłki sprzedawane na ulicy),       

- zmiany środowiskowe,

- pojawianie się nowych bakterii i toksyn,

- oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe,

- większa intensywność podróżowania,

- rozwój handlu

więcej informacji znajduje się w załączniku. Zapraszamy do lektury.

 

Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
WSSE w Krakowie
Data wprowadzenia: 1 kwietnia 2015 r.
Data ostatniej aktualizacji: 1 kwietnia 2015 r.

 

Polecamy

Stan sanitarny woj. malopolskiego 2016

Kontakt

Punkt informacyjny:
tel. (+48 12) 25-49-555
fax (+48 12) 41-62-093
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2017  WSSE w Krakowie