Wstrzymanie przyjmowania próbek w związku ze zbliżającym się długim weekendem majowym

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie informuje, że w związku ze zbliżającym się długim weekendem majowym, w celu zachowania postępowania zgodnego z procedurami badawczymi, wstrzymuje przyjmowanie próbek:

  • kału                      w okresie od 29 kwietnia 2015 r. do 03 maja 2015 r.
  • żywności             w okresie od 27 kwietnia 2015 r. do 03 maja 2015 r.

Wznowienie przyjmowania próbek do badań nastąpi od 04 maja 2015 r.

Jednocześnie Stacja zapewnia, że w przypadku zatruć pokarmowych, w sytuacjach zagrożenia zdrowia lub życia, standardowo zostanie uruchomiona procedura niezwłocznego przebadania próbki.

20 – 25 kwietnia EUROPEJSKI TYDZIEN SZCZEPIEŃ ZAPOBIEGAJ. CHROŃ. UODPORNIJ.

Europejski Tydzień Szczepień promuje przesłanie, iż uodpornienie każdego dziecka, ma zasadniczy wpływ na zapobieganie chorobom i ochronę życia społeczeństwa.

Celem Europejskiego Tygodnia Szczepień jest zwiększenie zasięgu szczepień ochronnych, poprzez podniesienie świadomości na temat znaczenia szczepień wśród: rodziców i opiekunów, pracowników służby zdrowia, a także polityków, decydentów oraz przedstawicieli mediów.

Na rok 2015 przypada 10 rocznica Europejskiego Tygodnia Szczepień.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zawarła przesłanie tegorocznych, jubileuszowych obchodów, w haśle: („Zwiększ liczbę uodpornionych”) POGRUBIENE (Close the immunization gap). Natomiast w Polsce, już po raz kolejny, obchodom Europejskiego Tygodnia Szczepień przyświeca hasło: „Zaszczep w sobie chęć szczepienia”.

Czytaj więcej...

14 kwietnia 2015 – inauguracja Projektu „Lider Bezpieczeństwa Sanitarnego”

14 kwietnia 2015 roku, w obecności Wojewody Małopolskiego, Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego oraz Przewodniczącego oraz przedstawicieli Kapituły Projektu, zainaugurowany został program „Lider Bezpieczeństwa Sanitarnego”. Celem Projektu jest poprawa bezpieczeństwa sanitarnego w obiektach takich jak: baseny, zakłady żywienia zbiorowego oraz obiekty świadczące usługi noclegowe na terenie województwa małopolskiego, oraz promowanie tych obiektów, które zapewniają najwyższe standardy higieniczno-sanitarne.

 

Czytaj więcej...

7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia 2015 - Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpieczym

7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obchodzony jest Światowego Dnia Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera priorytetowy obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni obchodów.
W tym roku jest to bezpieczeństwo żywności obchodzone pod hasłem:Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Bezpieczeństwo żywności to obszar działań związanych ze zdrowiem publicznym mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową o przebiegu ostrym i przewlekłym oraz prowadzić do ograniczenia wielu problemów ze zdrowiem. Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę i odnosi się do wielu interesariuszy, w tym rządów, społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego i agencji międzyrządowych.

Czytaj więcej...

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Polecamy

Kontakt

Punkt informacyjny:
tel. (+48 12) 25-49-555
fax (+48 12) 41-62-093
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

> więcej

2015  Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie