7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obchodzony jest Światowego Dnia Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera priorytetowy obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni obchodów.
W tym roku jest to bezpieczeństwo żywności obchodzone pod hasłem: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Bezpieczeństwo żywności to obszar działań związanych ze zdrowiem publicznym mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową o przebiegu ostrym i przewlekłym oraz prowadzić do ograniczenia wielu problemów ze zdrowiem. Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę i odnosi się do wielu interesariuszy, w tym rządów, społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego i agencji międzyrządowych.
Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, które zwiększają ryzyko skażenia żywności i rozprzestrzeniania się skażenia. Do czynników takich należą m. in.:
– zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności (intensywne rolnictwo, globalizacja handlu żywnością, działalność zakładów zbiorowego żywienia i posiłki sprzedawane na ulicy),
– zmiany środowiskowe,
– pojawianie się nowych bakterii i toksyn,
– oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe,
– większa intensywność podróżowania,
– rozwój handlu
więcej informacji znajduje się w załączniku. Zapraszamy do lektury.
Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
WSSE w Krakowie
Data wprowadzenia: 1 kwietnia 2015 r.
Data ostatniej aktualizacji: 1 kwietnia 2015 r.