7 kwietnia – Światowy Dzień Zdrowia 2015 – Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpieczym

7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obchodzony jest Światowego Dnia Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera priorytetowy obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni obchodów.
W tym roku jest to bezpieczeństwo żywności obchodzone pod hasłem:Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Bezpieczeństwo żywności to obszar działań związanych ze zdrowiem publicznym mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową o przebiegu ostrym i przewlekłym oraz prowadzić do ograniczenia wielu problemów ze zdrowiem. Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę i odnosi się do wielu interesariuszy, w tym rządów, społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego i agencji międzyrządowych.

Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, które zwiększają ryzyko skażenia  żywności i rozprzestrzeniania się skażenia. Do czynników takich należą m. in.:

– zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności (intensywne rolnictwo, globalizacja handlu żywnością, działalność zakładów zbiorowego żywienia i posiłki sprzedawane na ulicy),       

– zmiany środowiskowe,

– pojawianie się nowych bakterii i toksyn,

– oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe,

– większa intensywność podróżowania,

– rozwój handlu

więcej informacji znajduje się w załączniku. Zapraszamy do lektury.

 

Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
WSSE w Krakowie
Data wprowadzenia: 1 kwietnia 2015 r.
Data ostatniej aktualizacji: 1 kwietnia 2015 r.

 

Pliki do pobrania: