Sezon na grzyby trwa w najlepsze a amatorów grzybobrania wciąż przybywa. Jak się jednak okazuje, nie zawsze posiadana przez nas wiedza jest wystarczająca – co roku w Polsce dochodzi od kilku do kilkunastu zatruć grzybami.
W czwartek tj. 29.09, pracownicy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie, jak co roku zadbali o bezpieczeństwo osób zbierających i spożywających grzyby, organizując w siedzibie stacji, szkolenie pt.: „Bezpieczne grzybobranie”.
Szkolenie składało się z dwóch części. Pierwszą z nich, dotyczącą rozpoznawania grzybów poprowadziła Pani Halina Hawryluk, grzyboznawca WSSE. Pani Halina zaprezentowała najchętniej zbierane przez Polaków grzyby jadalne oraz te trujące ze wskazaniem objawów towarzyszących zatruciu.
Drugą część szkolenia, poświęconą gatunkom grzybów rzadkich, poprowadził Prezes Stowarzyszenia „Na grzyby” oraz członek Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, pan Waldemar Czerniawski.
Po zakończonym szkoleniu jego uczestnicy mieli okazję zadawać prelegentom pytania oraz zobaczyć kolekcję grzybów zebranych przez pracowników sanepidu.
Kilka zdjęć z wydarzenia:
Martna Rajska
Elżbieta Kuras
Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
Data wprowadzenia: 30 września 2016 r.
Datat ostatniej aktualizacji: 30 września 2016 r.