„Bezpieczne grzybobranie” – relacja

Obraz2.jpgW dniach 27 i 28 września 2017 r. w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie, odbyło się szkolenie „Bezpiecznego grzybobranie”.

Dzięki uprzejmości p. Haliny Hawryluk – grzyboznawcy z WSSE w Krakowie, uczestnicy szkolenia mieli okazję poznać najpopularniejsze gatunki grzybów jadalnych i niejadalnych oraz zaznajomić się z głównymi zasadami bezpiecznego grzybobrania. Szkolenie zostało urozmaicone o wystąpienie p. Piotra Zięby – pracownika naukowego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który dostarczył uczestnikom wiedzy na temat amatorskiej uprawy grzybów. W ramach szkolenia uczestnicy mieli możliwość zobaczyć wystawę grzybów świeżych.

Szkolenie spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem, a obecni aktywnie w nim uczestniczyli, zadając prowadzącym liczne pytania. W ramach szkolenia uczestnicy mieli możliwość zobaczyć wystawę grzybów świeżych oraz skonsultować się z grzyboznawcą. 

Po zakończonym szkoleniu uczestnikom wręczono ulotki edukacyjne zawierające podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania.    

 

Autor: Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
Data wprowadzenia: 5 października 2017
Data ostatniej aktualizacji: 5 października 2017

Pliki do pobrania: