BEZPŁATNE SZKOLENIE OTWARTE – Bezpieczne grzybobranie – 23, 24, 25 września 2014 r.

Grzyby odgrywają dużą rolę jako środek spożywczy. Zbieramy je dla walorów smakowych i aromatycznych, urozmaicają posiłki i są doskonałą przyprawą. Owocniki grzybów odznaczają się różnorodnością kształtów, barwą i wielkością. Najczęściej zbierane przez nas to grzyby kapeluszowe.

Aby uniknąć zatrucia grzybami należy przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać gatunki grzybów i umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących.

Miłośnik grzybów musi mieć całkowitą pewność że nie zje grzybów trujących, dlatego też

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie zaprasza na bezpłatne szkolenie dotyczące zagadnień związanych z bezpiecznym zbieraniem grzybów.

Miejsce szkolenia: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie, ul. Prądnicka 76, sala 3

Terminy szkolenia: 23 września, 24 września i 25 września 2014 r., od godziny 12:00 do 14:30

Uczestnicy: wszyscy zainteresowani tematyką związaną z grzybami i bezpieczeństwem ich zbierania.

Warunki uczestnictwa:  zgłoszenia przyjmowane będą telefonicznie (12 25 49 429, w godzinach od 7:30 do 15:05) oraz drogą mailową (pp@wsse.krakow.pl) do dnia 22 września. W zgłoszeniu należy podać imię i nazwisko oraz wybrany termin szkolenia. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia w skutek zgłoszenia się niewystarczającej liczby uczestników.

Zajęcia poprowadzą:

Pani Halina Hawryluk – Grzyboznawca w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie
Pan Piotr Pokrzywa – kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania WSSE w Krakowie
Pan dr n. med. Piotr Hydzik – kierownik Oddziału Toksykologii  Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, Konsultant wojewódzki ds. toksykologii klinicznej (tylko 24 września!)

 

Elżbieta Kuras
Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
Data wprowadzenia: 11.09.2014
Data ostatniej aktualizacji: 11.09.2014

Źródło grafik: Clipart

Pliki do pobrania: