Grzyby odgrywają dużą rolę jako środek spożywczy. Zbieramy je dla walorów smakowych i aromatycznych, urozmaicają posiłki i są doskonałą przyprawą. Owocniki grzybów odznaczają się różnorodnością kształtów, barwą i wielkością. Najczęściej zbierane przez nas to grzyby kapeluszowe.
Aby uniknąć zatrucia grzybami należy przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać gatunki grzybów i umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących.
Miłośnik grzybów musi mieć całkowitą pewność że nie zje grzybów trujących, dlatego też Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie zaprasza na bezpłatne szkolenie dotyczące zagadnień związanych z bezpiecznym zbieraniem grzybów.
Miejsce szkolenia:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie, ul. Prądnicka 76, sala nr 3
Termin szkolenia: 25 września 2015 r., od godziny 11:00 do 13:00
Uczestnicy: wszyscy zainteresowani tematyką związaną z grzybami i bezpieczeństwem ich zbierania (w szczególności zapraszamy te osoby, które do tej pory nie miały okazji wziąć udziału w szkoleniach)
Warunki uczestnictwa: zgłoszenia przyjmowane będą telefonicznie (12 25 49 429, w godzinach od 7:30 do 15:05) oraz drogą mailową (pp@wsse.krakow.pl). W zgłoszeniu należy podać imię i nazwisko. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia w skutek zgłoszenia się niewystarczającej liczby uczestników.
Zajęcia poprowadzą:
Pani Halina Hawryluk– Grzyboznawca w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie
Pan Piotr Pokrzywa– kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania WSSE w Krakowie
Pan Wojciech Skupień– przedstawiciel Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie
Elżbieta Kuras
rzecznik prasowy
data wprowadzenia: 17 września 2015 r.
data ostatniej aktualizacji: 17 września 2015 r.
Źródło ilustracji: pl.123rf.com