Tematem 2 Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności jest „Food safety, everyone’s business”, bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas.
Przy codziennym spożywaniu posiłków warto pamiętać o zasadach bezpiecznego przygotowywania, spożywania oraz przechowywania żywności. Żywność coraz częściej produkowana jest na masową skalę i transportowana na ogromne odległości, zapewnienie bezpieczeństwa produktów trafiających codziennie na talerze miliardów ludzi na świecie, stanowi ogromne wyzwanie dla zdrowia publicznego.
Poniżej przedstawiamy fakty dotyczące bezpieczeństwa żywności, o których każdy z nas powinien pamiętać:
- Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności stanowi klucz do podtrzymania życia
i promocji dobrego zdrowia. - Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne powoduje ponad 200 rodzajów chorób- od biegunki po nowotwory.
- Szacuje się, że na świecie 1 na 10 osób zachoruje po spożyciu skażonej żywności, a ok. 420 000 osób umiera każdego roku.
- 110 mld dolarów każdego roku jest przeznaczane na wydatki medyczne związane ze spożywaniem niebezpiecznej żywności w krajach o niskim i średnim dochodzie.
- Dzieci w wieku poniżej 5 lat są obarczone 40% wskaźnikiem zachorowań, a każdego roku umiera ok. 125 000 dzieci.
- Niebezpieczna żywność stanowi szczególnie zagrożenie dla osób starszych, chorych oraz dzieci i niemowląt.
- Zanieczyszczenie żywności ma daleko idące skutki, wykraczające poza bezpośrednie konsekwencje dla zdrowia publicznego – wpływa na zachwianie eksportu żywności, turystykę, pogarsza sytuację finansową osób, których źródło utrzymania ma związek z żywnością (począwszy od rolników, na sprzedawcach żywności kończąc) oraz negatywnie wpływa na rozwój gospodarczy, zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się.
- Coraz bardziej palącym problemem zdrowia publicznego staje się antybiotykooporność. Między innymi w skutek nieodpowiedzialnego
i nadmiernego używania antybiotyków w rolnictwie, niektóre szczepy bakterii uodporniły się na działanie środków farmakologicznych. Antybiotykooporne drobnoustroje mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi za pośrednictwem zanieczyszczonej żywności. - Bezpieczeństwo żywności jest kwestią wspólnej odpowiedzialności rządów, przemysłu, producentów, środowisk akademickich, jak i konsumentów. Każdy z tych podmiotów ma swoją rolę do odegrania. Bezpieczeństwo żywności może być osiągnięte jedynie wskutek wielosektorowego wysiłku specjalistów z różnych środowisk – toksykologów, mikrobiologów, parazytologów, specjalistów od żywienia, ekonomiki zdrowia, a także personelu medycznego i lekarzy weterynarii. Należy jednak pamiętać, że niezwykle istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności odgrywają znajdujący się na końcu łańcucha dostaw konsumenci.
- Ludzie powinni dokonywać świadomych i mądrych wyborów w kwestiach żywieniowych, by móc wdrożyć w życie właściwe praktyki. Dlatego też niezwykle istotna jest edukacja dotycząca między innymi zasad higieny podczas kontaktu z żywnością i przygotowywania posiłków, możliwych zagrożeń, wynikających ze spożycia skażonej żywności, czy też zasad czytania etykiet umieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.
Źródło:
https://5krokowdozdrowia.pl/10-faktow-dotyczacych-bezpieczenstwa-zywnosci/ [dostęp: 5.06.2020]
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety [dostęp: 5.06.2020]
www.gis.gov.pl