Grzyby odgrywają dużą rolę jako środek spożywczy. Zbieramy je dla walorów smakowych i aromatycznych, urozmaicają pożywienie i są doskonałą przyprawą. Owocniki grzybów odznaczają się różnorodnością kształtów, barwą i wielkością. Najczęściej zbierane przez nas to grzyby kapeluszowe. Niektóre gatunki grzybów zawierają substancje toksyczne, które powodują zatrucia pokarmowe a nawet zatrucia śmiertelne.
Aby uniknąć zatrucia grzybami należy przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać gatunki grzybów i umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących. Miłośnik grzybów musi mieć całkowitą pewność że nie zje grzybów trujących, dlatego też Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie zorganizowała dla Państwa bezpłatne szkolenie dotyczące zagadnień związanych z bezpiecznym zbieraniem grzybów.
Miejsce szkolenia: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie, ul. Prądnicka 76, sala 3
Terminy szkolenia: 23 września, 26 września i 2 października 2013, w godzinach od 9:00 do 12:00
Uczestnicy: wszyscy zainteresowani tematyką związaną z grzybami i bezpieczeństwem ich zbierania.
Warunki uczestnictwa: zgłoszenia przyjmowane będą telefonicznie (12 25 49 429, w godzinach od 7:30 do 15:05) oraz drogą mailową (pp@wsse.krakow.pl ) do dnia 20 września. W zgłoszeniu należy podać imię i nazwisko oraz wybrany termin szkolenia. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia w skutek zgłoszenia się niewystarczającej liczby uczestników.
Tematy:
1. Podstawowe informacje dotyczące identyfikacji grzybów (odróżnianie grzybów jadalnych od niejadalnych i trujących)
2. Prawidłowe zbieranie grzybów
3. Prawidłowy transport i przechowywanie grzybów
4. Sposoby obróbki spożywczej grzybów
5. Fakty i mity dotyczące grzybów
Elżbieta Kuras
Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia
Data wprowadzenia: 05.09.2013
Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2013