21 października w Krakowie o 14.50 spod Poczty Głównej rusza tramwaj profilaktyczny, oklejony reklamami kampanii, a jego wnętrze zamienione jest w małe kąciki edukacyjne dot. profiktyki zakażeń wirusem HIV.
Tramwaj zatrzymuje się na kolejnych przystankach, co umożliwia pasażerom wsiadanie i wysiadanie w dowolnym momencie, w kilkunastu miejscach miasta.
W czasie imprezy partyworkerzy i edukatorzy prowadzić będą działania profilaktyczno-edukacyjne i informacyjne, dostarczając pasażerom rzetelnych informacji o ryzykownych zachowaniach seksualnych, przestrzegać będą przed ryzykiem używania dopalaczy i innych substancji psychoaktywnych jak również będa rozdawać ulotki i broszury.
Serdecznie zapraszamy!
Grażyna Przeźmińska Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia Data wprowadzenia: 21 października 2015 r. Data ostatniej aktualizacji: 21 października 2015 r.
Wszawica w obecnym stanie prawnym nie jest chorobą zakaźną. Decyzją Ministra Zdrowia wszawica od 2008 r. nie znajduje się w wykazie zakażeń i chorób zakaźnych (Załącznik do ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi). Obecnie walka z tą chorobą jest bardzo utrudniona ze względu na brak uregulowań prawnych w tej kwestii. Pojawiają się też inne przeszkody np. brak współpracy na linii szkoła-rodzice. W obecnej chwili narzędziem najbardziej skutecznym w profilaktyce wszawicy jest edukacja. Podnoszenie świadomości i dostarczanie wiedzy na temat pasożyta (rozwoju, warunków bytowania, zwalczania) jest najskuteczniejszym orężem jakim teraz dysponujemy.
Stanowisko Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia w sprawie zapobiegania i zwalczania wszawicy u dzieci i młodzieży
Wytyczne do postępowanie w przypadku stwierdzenia wszawicy w placówce:
dyrektor placówki zarządza dokonanie przez pielęgniarki lub osoby upoważnionej, kontroli czystości skóry głowy wszystkich dzieci grupie lub klasie oraz wszystkich pracowników szkoły lub placówki, z zachowaniem zasady intymności (kontrola indywidualna w wydzielonym pomieszczeniu). Kontrola może również zostać przeprowadzona z inicjatywy pielęgniarki lub higienistki szkolnej;
pielęgniarka (lub w sytuacji braku pielęgniarki lub higienistki szkolnej w placówce -opiekun dziecka) zawiadamia rodziców dzieci, u których stwierdzono wszawicę o konieczności podjęcia niezwłocznie zabiegów higienicznych skóry głowy. W razie potrzeby instruuje rodziców o sposobie działań, informuje też o konieczności poddania się kuracji wszystkich domowników i monitoruje skuteczność działań; jednocześnie informuje dyrektora plac6wki o wynikach kontroli i skali zjawiska;
dyrektor lub upoważniona osoba (nauczyciel lub opiekun) informuje wszystkich rodziców o stwierdzeniu wszawicy w grupie dzieci, z zaleceniem codziennej kontroli czystości głowy dziecka oraz czystości głów domowników;
w przypadku, gdy rodzice zgłoszą trudności w przeprowadzeniu kuracji (np. brak środków na zakup preparatu), dyrektor szkoły lub placówki we współpracy z ośrodkiem pomocy społecznej, udzielą rodzicom lub opiekunom niezbędnej pomocy;
pielęgniarka lub higienistka szkolna po upływie 7 -10 dni kontroluje stan czystości skory głowy dzieci po przeprowadzonych zabiegach higienicznych przez rodziców;
w sytuacji stwierdzenia nieskuteczności zalecanych działań, pielęgniarka zawiadamia o tym dyrektora placówki w celu podjęcia bardziej radykalnych kroków
Zgodnie z powiedzeniem, iż „aby pokonać wroga trzeba go poznać”, zamieszczamy poniżej materiały, które pozwolą bliżej przyjrzeć się budowie i zwyczajom uciążliwego pasożyta. Znajdziecie Państwo również propozycje wyeliminowania problemu pojawiającego się cyklicznie w dużych skupiskach dzieci i młodzieży czyli w placówkach szkolnych i przedszkolnych oraz żłobkach. Biorąc pod uwagę, jak istotnym jest współdziałanie w walce z wszawicą, poniższe załączniki adresujemy do osób zainteresowanych zdrowiem dzieci i mających wpływ na bezpieczne i zdrowe środowisko ich pobytu.
Jadwiga Holik
Oddział Higieny Żywności, Żywieniai Procesów Nauczania
Zgodnie z wymogami § 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 lipca 2014 r. w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy oraz na podstawie art. 25 ust. 3 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2013 r. poz. 1457) należy spełniać niżej wymienione wymagania.
Lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy, oraz jego wyposażenie spełniają następujące warunki:
1) powierzchnia każdego pomieszczenia przeznaczonego na zbiorowy pobyt od 3 do 5 dzieci wynosi co najmniej 16 m2; w przypadku liczby dzieci większej niż 5 powierzchnia każdego pomieszczenia ulega odpowiedniemu zwiększeniu na każde kolejne dziecko, z tym że:
a) powierzchnia przypadająca na każde kolejne dziecko wynosi co najmniej 2 m2, jeżeli czas pobytu dziecka nie przekracza 5 godzin dziennie,
b) powierzchnia przypadająca na każde kolejne dziecko wynosi co najmniej 2,5 m2, jeżeli czas pobytu dziecka przekracza 5 godzin dziennie;
2) wysokość pomieszczeń przeznaczonych na pobyt dzieci wynosi co najmniej 2,5 m;
3) jest zapewnione utrzymanie czystości i porządku w lokalu, pomieszczenia są utrzymywane w odpowiednim stanie oraz są przeprowadzane ich okresowe remonty i konserwacje;
4) w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych:
a) podłoga i ściany są wykonane tak, aby było możliwe łatwe utrzymanie czystości w tych pomieszczeniach,
b) ściany do wysokości co najmniej 2 m są pokryte materiałami zmywalnymi, nienasiąkliwymi i odpornymi na działanie wilgoci oraz materiałami nietoksycznymi i odpornymi na działanie środków dezynfekcyjnych;
5) pościel i leżaki są wyraźnie oznakowane, przypisane do konkretnego dziecka i odpowiednio przechowywane, tak aby zapobiec przenoszeniu się zakażeń;
6) w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt dzieci na grzejnikach centralnego ogrzewania są umieszczone osłony ochraniające przed bezpośrednim kontaktem z elementem grzejnym;
7) instalacja elektryczna jest zabezpieczona przed dostępem dzieci;
8) w pomieszczeniach jest zapewniona temperatura co najmniej 20°C;
9) jest zapewniony dostęp do węzła sanitarnego z ciepłą bieżącą wodą do utrzymania higieny osobistej dzieci, z tym że:
a) jest zapewniona co najmniej 1 miska ustępowa na nie więcej niż 20 dzieci i 1 umywalka na nie więcej niż 15 dzieci,
b) umiejscowienie miski ustępowej i umywalki jest dostosowane do wzrostu dzieci, chyba że dzieci korzystają z tych samych urządzeń sanitarnych co osoby wykonujące pracę w żłobku lub klubie dziecięcym, przy czym zastosowano rozwiązaniu umożliwiające dzieciom bezpieczne korzystanie z tych urządzeń,
c) jest zapewniony brodzik z natryskiem lub inne urządzenie do mycia ciała dziecka,
d) w urządzeniach sanitarnych jest zapewniona centralna regulacja mieszania ciepłej wody przy zachowaniu środków bezpieczeństwa, aby nie dopuścić do poparzenia osób korzystających z tychże urządzeń, zwłaszcza na końcówkach instalacji,
e) jest zapewniona dostateczna ilość mydła w płynie, jednorazowe ręczniki i środki do pielęgnacji dzieci;
10) jest zapewnione stanowisko do przewijania dzieci;
11) jest zapewniona liczba nocników odpowiadająca liczbie dzieci, których poziom rozwoju umożliwia korzystanie przez nie z nocnika;
12) nocniki są myte i dezynfekowane oraz przechowywane w sposób zabezpieczony przed dostępem dzieci;
13) jest zapewnione miejsce do przechowywania sprzętu i środków utrzymania czystości, zabezpieczone przed dostępem dzieci
14) jest zapewnione miejsce do przechowywania odzieży wierzchniej, z którego mogą jednocześnie korzystać dzieci i osoby wykonujące pracę w żłobku lub klubie dziecięcym;
15) meble są dostosowane do wymagań ergonomii;
16) wyposażenie posiada atesty lub certyfikaty;
17) zabawki spełniają wymagania bezpieczeństwa i higieny oraz posiadają oznakowanie CE;
18) jest zapewniona możliwość otwierania w pomieszczeniu niewyposażonym w wentylację mechaniczną lub klimatyzację co najmniej 50% powierzchni okien;
19) pomieszczenia przeznaczone na pobyt dzieci są wietrzone w ciągu dnia co najmniej 4 razy przez co najmniej 10 minut, o ile nie są wentylowane poprzez instalację wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej lub klimatyzowane;
20) w pomieszczeniach jest zapewnione oświetlenie o parametrach zgodnych z Polską Normą;
21) apteczki w lokalu są wyposażone w podstawowe środki opatrunkowe oraz podstawowe środki niezbędne do udzielania pierwszej pomocy i instrukcję o zasadach udzielania tej pomocy.
Ponadto w lokalu, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy, zapewnia się, w miarę możliwości, bezpośrednie wyjście na teren otwarty wyposażony w urządzenia do zabaw, niedostępny dla osób postronnych, a niemowlętom zapewnia się, w miarę możliwości, leżakowanie na świeżym powietrzu, w szczególności na werandzie lub tarasie.
Odnosząc się do oświetlenia informuje, iż zgodnie z ww. przepisem w pomieszczeniach powinno być zapewnione oświetlenie o parametrach zgodnych z Polską Normą. Wg normy EN 12464-1:2002 ”Tablica 5.6 – Pomieszczenia edukacyjne” pkt. 6.1.2 – żłobek, pokój zabaw – 300 lx.
Szczegółowe informacje należy uzyskać we właściwej stacji sanitarno – epidemiologicznej.
Jadwiga Holik
Oddział Higieny Żywności, Żywieniai Procesów Nauczania
W związku ze zmianami przepisów dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i żywienia i nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie we współpracy z Urzędem Miasta Krakowa zapraszają na konferencję pt. „Żywienie w placówkach nauczania i wychowania w świetle znowelizowanych przepisów”. Konferencja odbywa się w ramach Kampanii „Zdrowe żywienie = mądre myślenie”.
Spotkanie odbędzie się we wtorek, 20 października 2015 r. w godzinach 10.00 – 14.00 w Urzędzie Miasta Krakowa (Sala Lea i Sala Kupiecka, pl. Wszystkich Świętych 3-4).
Celem konferencji jest przekazanie uczestnikom praktycznych wskazówek jak prowadzić żywienie w placówkach zgodnie z nowym Rozporządzeniem oraz jak wdrażać działania służące kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży.
Na spotkaniu prelegenci przedstawią między innymi aspekty organizacyjne, prawne i sanitarne dotyczące funkcjonowania sklepików oraz stołówek w szkołach. Omówiona zostanie, także rola żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych a także prezentacja dobrych praktyk.
Konferencja skierowana jest do dyrektorów szkół oraz osób odpowiedzialnych za organizację żywienia zbiorowego w placówkach.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, prosimy o zgłaszanie jednej osoby z placówki.
Chęć uczestnictwa prosimy przesyłać na formularzu zgłoszeniowym do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie w terminie do 14 października br., drogą mailową lub faxem. E-mail: oz@wsse.krakow.pl, fax: 12 41 62 093.
UWAGA: LIMIT MIEJSC ZOSTAŁ WYCZERPANY!
Formularz zgłoszeniowy znajduje się w załączniku.
Elżbieta Kuras rzecznik prasowy Data wprowadzenia: 5 października 2015 r. Data ostatniej aktualizacji: 9 października 2015 r.
W związku z pojawiającymi się w mediach błędnymi informacjami dotyczącymi interpretacji zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia ws. grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Małopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że tradycyjny obwarzanek krakowski może być sprzedawany w sklepikach szkolnych.
Skład obwarzanka krakowskiego spełnia wymagania dot. zbożowych produktów śniadaniowych i innych produktów zbożowych, określone w rozporządzeniu. Wyjątek stanowi jedynie obwarzanek z solą, który przekracza dopuszczoną normami zawartość soli (0,45 g sodu na 100 g produktu).
Elżbieta Kuras rzecznik prasowy data wprowadzenia: 23 września 2015 r. data ostatniej aktualizacji: 23 września 2015 r.
Grzyby odgrywają dużą rolę jako środek spożywczy. Zbieramy je dla walorów smakowych i aromatycznych, urozmaicają posiłki i są doskonałą przyprawą. Owocniki grzybów odznaczają się różnorodnością kształtów, barwą i wielkością. Najczęściej zbierane przez nas to grzyby kapeluszowe.
Aby uniknąć zatrucia grzybami należy przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać gatunki grzybów i umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących.
Miłośnik grzybów musi mieć całkowitą pewność że nie zje grzybów trujących, dlatego też Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie zaprasza na bezpłatne szkolenie dotyczące zagadnień związanych z bezpiecznym zbieraniem grzybów.
Miejsce szkolenia:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie, ul. Prądnicka 76, sala nr 3
Termin szkolenia: 25 września 2015 r., od godziny 11:00 do 13:00
Uczestnicy: wszyscy zainteresowani tematyką związaną z grzybami i bezpieczeństwem ich zbierania (w szczególności zapraszamy te osoby, które do tej pory nie miały okazji wziąć udziału w szkoleniach)
Warunki uczestnictwa: zgłoszenia przyjmowane będą telefonicznie (12 25 49 429, w godzinach od 7:30 do 15:05) oraz drogą mailową (pp@wsse.krakow.pl). W zgłoszeniu należy podać imię i nazwisko. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia w skutek zgłoszenia się niewystarczającej liczby uczestników.
Zajęcia poprowadzą:
Pani Halina Hawryluk– Grzyboznawca w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie
Pan Piotr Pokrzywa– kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania WSSE w Krakowie
Pan Wojciech Skupień– przedstawiciel Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie
Elżbieta Kuras rzecznik prasowy data wprowadzenia: 17 września 2015 r. data ostatniej aktualizacji: 17 września 2015 r.
Polska na tle innych krajów europejskich charakteryzuje się niskim współczynnikiem wykrywalności WZW typu C. Do zdiagnozowania infekcji HCV dochodzi przeważnie przypadkowo (np. podczas oddawania krwi) lub gdy chory zgłasza się do lekarza z objawami wątrobowymi w bardzo zaawansowanym stadium. Eksperci apelują o zaradzenie tej sytuacji, ale w Polsce brakuje systemowych rozwiązań mających na celu kontrolę i opanowanie infekcji HCV, dorównujących działaniom na rzecz HBV i HIV.
W ramach Małopolskich Dni Profilaktyki Zdrowia, Stowarzyszenie CEESTAHC wraz z Urzędem Marszałkowskim i Urzędem Miasta Krakowa organizuje konferencję „HCV. Rola samorządów w profilaktyce i diagnostyce. Lokalne projekty profilaktyki i diagnostyki wirusowego zapalenia wątroby typu C w ramach projektów samorządowych 2015-2020”. W ramach konferencji odbędzie się także debata z udziałem ekspertów.
Udział w konferencji jest bezpłatny. Rejestracja online na stronie organizatora: http://esf.ceestahc.org/70
W związku z zakończeniem V edycji programu edukacyjnego „Nie pal przy mnie, proszę” skierowanego do uczniów klas I-III szkół podstawowych, przedstawiamy podsumowanie programu w woj. małopolskim w roku szkolnym 2014/2015.
Magdalena Droździk Dział Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia Data wprowadzenia: 2 września 2015 r. Data ostatniej aktualizacji: 2 września 2015 r.