Aktualności

Dlaczego warto szczepić się przeciwko grypie w dobie pandemii COVID-19?

1. W SEZONIE 2020/2021 WIRUSOWE INFEKCJE DRÓG ODDECHOWYCH, W TYM GRYPA BĘDĄ WYSTĘPOWAŁY RAZEM Z SARS-C0V-2. W związku ze skalą ich występowania pojawi się problem mieszania się osób zakażonych SARS-CoV-2 i osób z innymi wirusowymi zakażeniami ukła du oddechowego.
2. SZCZEPIENIE PRZECIW GRYPIE MOŻE UŁATWIĆ RÓŻNICOWANIE ZACHOROWAŃ NA GRYPĘ IC0VID-19. Obie choroby w początkowej fazie, trudno od siebie odróżnić. Mniej zachorowań na grypę dzięki szczepieniom ułatwi odróżnienie tej choroby od COVID-19.
3. GRUPY RYZYKA CIĘŻKIEGO PRZEBIEGU GRYPY POKRYWAJĄ SIE Z GRUPAMI RYZYKA C0VID-19. Osoby starsze, osoby z cukrzycą, chorobami płuc, niewydolnością serca oraz innymi chorobami przewlekłymi należą do grup ryzyka zachorowania na grypę i C0VID-19.
4. OCHRONA ZDROWIA MOŻE BYĆ PRZECIĄŻONA Z POWODU PANDEMII. Inna choroba w tym samym czasie zwiększa ryzyko opóźnionej prawidłowej diagnozy i prawidłowego leczenia.

Więcej „Dlaczego warto szczepić się przeciwko grypie w dobie pandemii COVID-19?”

REKOMENDACJA Głównego Inspektora Sanitarnego dotycząca szczepień przeciw grypie

Depositphotos_15983593_xl-2015

Zgodnie z zapowiedziami medycznych środowisk naukowych, jesień 2020 może być tym czasem, kiedy, jako kraj, będziemy musieli się zmierzyć z II falą epidemii COVID-19. O tej porze roku odnotowywana jest również zwiększona liczba zakażeń i zachorowań na grypę. Czasowe nałożenie się zakażeń i zachorowań na ww. jednostki chorobowe, będzie stanowiło istotne wyzwanie dla ochrony zdrowia. Przemawia za tym chociażby podobieństwo objawów chorobowych, a w związku z tym konieczność precyzyjnej diagnostyki, co jest warunkiem niezbędnym dla późniejszego doboru metod leczenia, a w konsekwencji powodzenia procesu terapeutycznego.

O ile w przypadku SARS-CoV-2, środowiska naukowe są nadal na etapie poszukiwań skutecznych metod profilaktyki, o tyle w przypadku grypy, istnieje dostępna, skuteczna szczepionka, która w obecnej sytuacji epidemiologicznej jest prawdziwym darem.

Więcej „REKOMENDACJA Głównego Inspektora Sanitarnego dotycząca szczepień przeciw grypie”

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie wskazanych partii rukoli i produktów zawierających rukolę ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella

strzezenie_zd

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” wyprodukowanych dla jednego z Klientów (nr partii/ termin przydatności 02.09.2020, 04.09.2020) obecności bakterii Salmonella.

Więcej „Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie wskazanych partii rukoli i produktów zawierających rukolę ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella”

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych łyżki nylonowej w kolorze czarnym

łyżki Fackelmann - ostrzeżenie

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w tym ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z łyżki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Więcej „Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych łyżki nylonowej w kolorze czarnym”

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. ODELO PRESTIGE Quality line, SELLA, UGNIATACZ DO ZIEMNIAKÓW POTATO SMASHER

ugniatacz Odelo - ostrzeżenie

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w komunikacie. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z wyrobu do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Więcej „Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. ODELO PRESTIGE Quality line, SELLA, UGNIATACZ DO ZIEMNIAKÓW POTATO SMASHER”

Meldunki o zachorowaniach i podejrzeniach zachorowań na grypę w Małopolsce w 2019 r. i 2020 r.

Miesiąc                 Okres                 Numer

Październik 16.10-22.1010C (39)

Październik 08.10-15.10 10B (38)

Październik 01.10-07.10 10A (37)

Wrzesień 23.09-30.09 9D (36)

Wrzesień 16.09-22.09 9C (35)

Wrzesień 08.09-15.09 9B (34)

Wrzesień 01.09-07.09 9A (33)

Sierpień 23.08-31.08 8D (32)

Sierpień 16.08-22.08 8C (31)

Sierpień 08.08-15.08 8B (30)

Sierpień 01.08-07.08 8A (29)

Więcej „Meldunki o zachorowaniach i podejrzeniach zachorowań na grypę w Małopolsce w 2019 r. i 2020 r.”

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu pn. PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis

Pałki

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z obiorców mięsa świeżego.

Więcej „Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu pn. PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis”

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w środowisku fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj

strzezenie_zd

Zagrożenie:

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis
w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.

Więcej „Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w środowisku fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj”